veelgestelde vragen – overstap naar continurooster
Aanleiding
Waarom kan het rooster niet blijven zoals het nu is?
Al enige tijd staat de bezetting op de TSO onder druk en lukt de bemensing met goede professionals minder goed. Hierdoor zijn er veel wisselende medewerkers. We hebben dit op kunnen vangen met inzet van medewerkers vanuit andere locaties of met uitzendkrachten. Hierdoor zien de kinderen steeds andere gezichten. Daarnaast leidt de inzet van uitzendkrachten tot hoge extra kosten, die niet gedekt kunnen worden door de ouderbijdrage.
De laatste maanden hebben we te maken gekregen met de maatregelen rond het coronavirus. Met de richtlijnen van het RIVM moeten vaste medewerkers bijvoorbeeld bij verkoudheid al thuis blijven en er nog minder medewerkers beschikbaar zijn. Dit alles maakt het dat we na de zomervakantie de TSO niet meer kunnen aanbieden binnen de kosten en met de kwaliteit die wij willen. Er zijn te weinig medewerkers beschikbaar voor het uitvoeren van de TSO in ons kindcentrum. De enige oplossing is de invoering van een continurooster zonder tso. Dit leidt tot veranderende roostertijden.
Het voelt alsof het eenzijdig wordt opgelegd
We snappen dit heel goed. Het afgelopen jaar met een verhuizing, een schoolsluiting, online onderwijs, gedeeltelijk open en weer helemaal open heeft veel gedaan met jullie als ouders, kinderen en leerkrachten. Helaas moet het toch versneld ingevoerd worden: er zijn na de zomervakantie onvoldoende medewerkers beschikbaar voor de tso binnen ons kindcentrum.
In de ideale situatie hadden wij voor de invoering van een continurooster meer tijd willen uittrekken.
Is dit een blijvende oplossing?
Ja, dit is een blijvende oplossing. Hier is een aantal redenen voor:
- De bemensing van de tso staat al langere tijd onder druk.
- De kosten van tso zouden de komende jaren fors stijgen, wat de MR niet wenselijk vindt.
- De verandering past bij de ambities van het kindcentrum. Het kindcentrum wilde de schooltijden naar de toekomst toe aanpassen.
- De richtlijnen vanuit het RIVM die invloed hebben op de personele bezetting en niet voorspelbaar zijn voor het komende schooljaar.
Het coronavirus veroorzaakt een versnelling. De laatste 6 weken van het schooljaar zijn er iedere week 16 momenten waar een leerkracht nu extra wordt ingezet in hun pauzetijd. Dit is voor zes weken een tijdelijk oplossing, ook al houden we nu ons niet aan CAO-afspraken.
Gezien de grote stijgende financiële kosten, onderbezetting van personeel en geen andere structurele oplossing voorhanden, zien we ons genoodzaakt om deze keuze vanaf het nieuwe schooljaar door te voeren.
Zijn er andere opties overwogen? Waarom gaan we die niet doen?
Er zijn meerdere opties overwogen. Er is een inschatting gemaakt dat deze minder aantrekkelijk zijn voor ouders en/of voor de vormgeving van het onderwijs. Dit waren onder andere opties waarbij extra personeel ingehuurd moest worden, wat voor alle betrokkenen niet wenselijk en haalbaar is.
Is de optie ‘vier lange dagen en 1 dag vrij’ onderzocht?
Er zijn hier al een aantal mensen over bevraagd en hieruit bleek dat dit minder gewenst zou zijn.
Onderwijstijd en lunch
Wanneer wordt er gegeten?
Ieder kind op het kindcentrum heeft, naast het tien-uurtje, een eetmoment rond de middag. Per unit zal hier invulling aan worden gegeven. We kijken daarbij naar wat kinderen op verschillende leeftijden nodig hebben.
Is er voldoende tijd om te eten?
In iedere unit kijken we hoe we een balans kunnen creëren tussen eten, leren, bewegen en ontspannen. De kinderen zullen hier ook bij betrokken worden. We kijken daarbij naar wat kinderen op verschillende leeftijden nodig hebben.
Hoe zorgen we voor voldoende afwisseling voor kinderen? Denk aan buiten spelen, bewegen etc.
In iedere unit kijken we hoe we een balans kunnen creëren tussen eten, leren, bewegen en ontspannen. De kinderen zullen hier ook bij betrokken worden. We kijken daarbij naar wat kinderen op verschillende leeftijden nodig hebben.
Gaat er lestijd verloren?
Er gaat geen lestijd verloren. Doordat tijdens het eetmoment een educatief aanbod gegeven wordt. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld voorlezen, een educatief thematisch filmpje of een groepsgesprek over sociale vaardigheden. Doordat er overdracht tussen tso-medewerker en leerkracht meer is, gaat eveneens minder lestijd verloren.
Hoeveel lesuren heeft mijn kind dit jaar gehad en hoeveel lesuren krijgt mijn kind volgend jaar?
De opbouw van lesuren is complex. Kort gezegd moeten kinderen gemiddeld genomen? 940 uur per jaar naar school. Alle kinderen gaan in het kindcentrum dezelfde tijd naar school (940 uur per jaar). We hebben nu 10 studiedagen. De drie modellen voor een continurooster geven bij alle 3 de opties meer dan 940 uur. Bij optie 1 is dat 955 uur, bij optie 2 is dat 971 uur en bij optie 3 is dat 949 uur. Kinderen maken dus gewoon hun uren. De pauzetijd van 45 minuten wordt vervangen door educatieve lunchtijd, onder begeleiding van de leerkracht.
Is het goed voor de concentratie van kinderen?
De mate van concentratie van een kind is afhankelijk is van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan een specifieke manier van lesgeven van de leerkracht en het creëren van een veilige omgeving die de ontwikkeling van kinderen de hele dag bevordert, maar ook aan eigenschappen van het kind zelf.
Is er bij andere scholen onderzocht of een continurooster wel goed is voor kinderen?
Ervaring van andere kindcentra met een continurooster zijn positief. Enkele voorbeelden zijn: Laterna Magica in Amsterdam, KC Buitenrijk Rijswijk en Mondomijn in Helmond. Medewerkers geven aan dat effectiviteit van het onderwijs is vergroot, dat er minder sociale onrust is in de groep, en dat vaste structuur voor alle dagen voor kinderen helpend is. Ouders hebben wel moeten zoeken naar een nieuwe invulling, maar zijn nu ook echt tevreden, vooral omdat er een aansluitend BSO-programma kan worden afgenomen. Ook bij Kindcentrum Snijders zal er een aansluitend aanbod zijn vanuit de SRK. De komende jaren kijken we hoe we onderwijs en opvang nog meer kunnen integreren.
Wordt de leerkracht niet extra belast?
Niet alleen voor de kinderen is nog geen precieze invulling, dit geldt ook voor de leerkrachten. We kijken per unit wat leerkrachten nodig hebben en welke oplossingen hiervoor te vinden zijn.
Hoe doen jullie dit met de schoolreisjes?
Het kindcentrum heeft al jaren geen schoolreisjes meer. Wel worden er educatieve uitstapjes en excursies gemaakt. Mocht vooraf duidelijk zijn dat een excursie langer duurt dan de schooltijd, dan zal dit tijdig worden gecommuniceerd. Dit is nu ook het geval.
Kosten
Hoe zit het met de kosten?
Het deel van de ouderbijdrage dat gereserveerd was voor de tso, was al langere tijd niet meer toereikend. KC Snijders heeft in de afgelopen jaren duizenden euro’s bijgelegd om de tso in stand te houden. De kosten die ouders voor tso zouden moeten betalen, zouden hierdoor het komende jaar al moeten stijgen.
De tso-kosten kwamen niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. ?Deze kosten vallen nu weg. Wel moeten sommige ouders buitenschoolse opvang (bso) inkopen. Voor bso kunnen ouders aanspraak maken op kinderopvangtoeslag van de belastingdienst. Deze toeslag is inkomensafhankelijk en dekt mogelijk een deel van de kosten.
Kan het schoolgeld worden verminderd?
Het klopt dat de tso-bijdrage komt te vervallen met ingang van het schooljaar 2020-2021. Het bedrag wordt met 173,50 euro verminderd.
Buitenschoolse opvang (bso)
Gaat de BSO in het kindcentrum extra activiteiten aanbieden?
Zoals gebruikelijk organiseert de BSO een leuk activiteitenprogramma. De activiteiten worden aangepast aan de nieuwe tijden.
Kunnen we bij de BSO extra tijd inkopen?
Als de onderwijstijden wijzigen krijg je een nieuw contract met gewijzigde tijden voor de plaatsing van je kind(eren).
Is er voldoende BSO personeel?
Zoals je van ons gewend bent zal er voldoende personeel zijn.
Overige
Ik wil graag meedenken
Tot de zomervakantie is er beperkte tijd waarin we een keuze willen maken voor een variant van een continurooster. Zo kunnen we een goede start maken en alle betrokkenen (kinderen, ouders, medewerkers, opvangorganisaties) voldoende de tijd hebben voor de nodige aanpassingen in verband met de veranderingen in schooltijden.
We maken wel graag gebruik van jullie aanbod om mee te denken over de vorm, de invulling en over de wijze waarop de dag wordt ingevuld op het kindcentrum. Hiervoor zal begin volgend schooljaar een klankbordgroep worden opgestart.