Voortgezet onderwijs
Begeleiding, advisering en uitstroom naar Voortgezet Onderwijs 2024-2025
We proberen de kinderen maximaal te stimuleren en er zodoende voor te zorgen dat de kinderen naar die vorm van Voortgezet Onderwijs gaan, die geschikt voor hen is. Wij trachten een zo compleet mogelijk beeld te vormen van de vaardigheden en de motivatie van onze kinderen.
- Door de jaren heen zien we je kind en maken hem of haar op verschillende momenten mee. We hebben gesprekken met je kind tijdens de voortgangs- en portfoliogesprekken en observeren hem/haar bij bepaalde activiteiten.
- Vanaf groep 3 nemen we IEP toetsen af.
- In groep 8 nemen we de doorstroomtoets van IEP af.
- Begin groep 8 laten we de NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau) afnemen bij een deel van onze kinderen.
Procedure advisering
Eind groep 7 wordt er een voorlopig uitstroomadvies gegeven aan de leerlingen die naar groep 8 gaan. Met dit voorlopige advies kunnen zij zich alvast gaan oriënteren op de verschillende soorten middelbare scholen. In september, tijdens de algemene informatieavond, vindt de informatieavond plaats voor ouders van leerlingen van groep 8. Tijdens deze avond worden de verschillende niveaus van het voortgezet onderwijs (VO) toegelicht, wordt de adviesprocedure en de procedure voor aanmelding op het VO toegelicht. In november vindt de IEP toets plaats. Op basis van dit resultaat, de methodegebonden toetsen en de observaties van de leerkracht wordt het voorlopig advies geformuleerd. In januari vinden de adviesgesprekken plaats met de ouders, de leerling en de leerkracht. Hierin wordt het advies onderbouwd en wordt er een suggestie meegegeven voor een schoolkeuze. De doorstroomtoets, voorheen de eindtoets, vindt plaats in februari. In maart wordt het definitieve advies vastgesteld. Het advies wordt in overleg met ouders in sommige gevallen naar boven bijgesteld, bijvoorbeeld wanneer de uitslag van de doorstroomtoets hoger uitvalt. De adviezen kunnen niet naar beneden worden bijgesteld, ook niet als de doorstroomtoets lager uitvalt dan verwacht.
De uitstroom naar het Voortgezet Onderwijs zegt ten dele iets over de kwaliteit van het kindcentrum. De resultaten die gehaald worden zijn afhankelijk van intelligentie, werkhouding, leerproblemen etc. We proberen de kinderen maximaal te stimuleren en er zodoende voor te zorgen dat de kinderen naar die vorm van Voortgezet Onderwijs gaan, waar ze geschikt voor zijn.
Doorstroomtoets
Ieder kind in groep 8 moet verplicht een doorstroomtoets maken. Scholen mogen zelf kiezen welke doorstroomtoets ze afnemen, wij hebben gekozen voor de toets van IEP, passend bij ons leerlingvolgsysteem. De doorstroomtoets wordt afgenomen begin februari. Wij nemen de IEP doorstroomtoets digitaal af. Dit sluit aan bij de manier van toetsen die de kinderen gewend zijn, wat drempelverlagend werkt. Kinderen maken opgaven voor Begrijpend Lezen, Taalverzorging en Rekenen. Bij IEP worden korte en bondige vragen gesteld, die aansluiten bij de belevingswereld van jouw kind. Rekenvragen worden bijvoorbeeld zo opgebouwd, dat kinderen die meer moeite met taal hebben, niet struikelen over tekst. Voor de IEP Doorstroomtoets hoef je niet te oefenen. De digitale toets is adaptief: de toets past zich aan op basis van de antwoorden die een kind geeft.
Ondersteuning bij de oriëntatie en aanmelding op het vo
In de 2e week na de kerstvakantie ontvangen de ouders een voorlopig schooladvies zodat zij zich tijdig kunnen oriënteren op een passende vo-school. Bij dit voorlopige advies krijgen de ouders een lijst met scholen mee die aansluiten bij dit advies. Ouders worden tijdens dit gesprek meegenomen in hoe zij de schoolkeuze kunnen maken. Hierbij wordt rekening gehouden met de bereikbaarheid van de school (de mogelijkheid om er per fiets of OV te komen), de opstroom- of afstroommogelijkheden binnen de school, de mogelijkheid die de school biedt om aan te sluiten bij de talenten en interesses van de leerling. Indien nodig wordt samen met de ouders en de leerling de voorkeurslijst samengesteld. Wij adviseren ouders om bij praktijkonderwijs en vmbo minimaal 4, bij havo minimaal 6 en bij vwo minimaal 8 scholen op de voorkeurslijst te zetten. Zodat de kansen op een plek in de 1e ronde wordt vergroot. Als het nodig is ondersteunen we ouders ook bij de aanmelding op het VO, bijvoorbeeld als ouders minder bekend zijn met ons schoolsysteem, of als er vragen zijn over de procedures binnen en buiten de Haagse regio.
Communicatie met het vo
Het definitieve schooladvies, wat geformuleerd wordt nadat de resultaten van de doorstroomtoets bekend zijn, maakt onderdeel uitvan het onderwijskundig rapport. Het schooladvies wordt met behulp van het onderwijskundig rapport onderbouwd voor de vo-school. Ouders hebben het recht op inzage vanaf 9 februari in het onderwijskundig rapport en het recht om de eigen visie hieraan toe te voegen. Ouders worden hierover geïnformeerd via een brief in de ouderapp en krijgen hierover een uitnodiging in de mail van Onderwijs Transparant (OT). Zijn ouders het eens met het OKR en het definitieve schooladvies en willen zij geen eigen visie toevoegen, dan kan de zienswijze achterwege blijven. Ouders kunnen vanaf het moment dat het OKR definitief is tot het einde van de aanmeldperiode op 31 maart een eigen zienswijze toevoegen. Bij de overdracht van het basisschooladvies en onderwijskundig rapport aan de vo-school is het soms om een warme overdracht te doen, voordat de leerling is gestart op de vo-school. Dit zorgt ervoor dat de vo-school van tevoren op de hoogte is van de onderwijsbehoefte van de leerling, zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Ouders worden hier van tevoren van op de hoogte gebracht. Ook voor de overige leerlingen is er een warme overdracht met de vo-school (mits geplaatst in de Haagse regio), enkele weken nadat het nieuwe schooljaar is begonnen. Leerkrachten van he VO kunnen verhelderingsvragen stellen naar aanleiding van het OKR.
Communicatie met ouders van uitgelote leerlingen
Tijdens de plaatsingsperdiode van 25 - 31 maart monitoren wij dagelijks in OT of de leerlingen zijn geplaatst op het VO. Als blijkt dat dit op 30 maart nog niet het geval is bellen wij de ouders van de betreffende leerling en ondersteunen hen in de plaastingsprocedure (bijvoorbeeld door V)-scholen te bellen, te achterhalen wat er nodig is om te zorgen dat de leerling alsnog geplaatst wordt). Mocht het zo zijn dat een leerling onverhoopt op alle scholen van de voorkeurslijst uitgeloot is, dan nemen wij de proactief contact op met de ouders op de dag van de uitslag (31 maart) en ondersteunen we hen in de vervolgstappen die genomen moeten worden.
Verwijzen naar de Scholenwijzer en naar de BOVO website
Wij informeren de ouders meerdere keren gedurende het schooljaar, bijvoorbeeld tijdens de informatieavond van groep 8 en later via de berichten-app, om gebruik te maken van de
Haagse Scholenwijzer om hun zoektocht in het vo te starten. Deze site biedt een compleet overzicht van alle vo-scholen in de BOVO-regio. Ouders kunnen hier scholen zoeken op postcode, niveau en andere specifieke kenmerken. Op de site is ook een overzicht van alle open dagen in de regio te vinden. Meer informatie over de BOVO procedure is te vinden op de
BOVO website